LOGIN
UTILIZATOR
PAROLA
 
cont nou
am uitat parola
 

Cauta in ofertele agentiilor

Oferte de la agentii

Trimite agentiilor partenere o solicitare de pret si conditii pentru vacanta ta viitoare. Cerere oferta

 
Prețuri afișate în:

coach backpack sale
North Face Realization Jacket
Buy Tiffany Necklaces
UGG Classic Paisley Boots
canada goose shop

Calatoreste.ro

  

  Planificarea Calatoriei
Pașapoarte, vize, vămi
Bagaje
Sanatate
Echipament
  Informatii utile
Fusul orar pe glob
Sfaturi de calatorie
Coduri telefonice
Ambasade si consulate
Mersul trenurilor, bilete avion
Sisteme de masura
Convertor valutar

unde iti poti petrece vacanta?

Cautare avansata
1. croaziera
2. fus orar
3. lacul rosu
4. liban
5. lisabona

Calatoreste.ro / Altfel de vacante / Aventura

Lectii de parapanta

Imagineaza-ti ca alergi pe o culme de munte cu vantul care sufla inaintea ta. Cum ajungi aproape de muchia vaii, privesti in jos si ti-ai luat zborul!
In fiecare zi, in Romania, peste 100 de oameni isi intind increzatori aripile pentru a infrunta inaltimile si a descoperi noi orizonturi.

Modalitatea este accesibila: cu o parapanta care incape intr-un rucsac, cu echipamentul necesar (casca, altimetru) si cu putina vointa poti avea zilnic cerul la discretie.
Parapanta intra in categoria aeronavelor ultrausoare, este asemanatoare parasutei - aripa si, in functie de vant, isi ia zborul. Spre deosebire de parasuta, atunci cand se umfla cu aer, parapanta capata un profil aerodinamic capabil sa dezvolte portanta. Cu ajutorul acesteia, parapantele performante pot plana pe distante destul de mari. In functie de norocul pe care il aduce un vant prielnic, un parapantist poate sa petreaca de la cinci minute pina la sapte ore in aer. Parapanta cantareste in jur de cinci-sapte kg, iar costul ei se poate ridica de la 1.500 de euro, in functie de calitate.

Desi este destul de riscant sa te incumeti in zari si sa fii la dispozitia vantului, aceasta modalitate de a zbura prezinta citeva avantaje greu de ignorat. Este cel mai usor si cel mai ieftin mod de a zbura, in plus esti liber sa-ti intinzi aripa cind vrei. Pilotarea este simpla, pilotul atarna suspendat sub voalura parapantei intr-un ham special (seleta). Atat viteza de inaintare, cat si directia sunt controlate cu ajutorul a doua comenzi. Decolarea se face de la sol, parapanta nu este conceputa pentru saltul din avion. Desprinderea de sol se efectueaza prin alergare pe o panta sau prin tractare cu dispozitive speciale. Daca viteza vantului este suficient de mare, se poate decola si fara alergare.

Neavand alta sursa de energie decit energia potentiala datorata diferentei de nivel, parapanta trebuie sa sacrifice altitudine pentru a plana. Totusi, cu ajutorul curentilor ascendenti, se poate urca la inaltimi superioare locului de decolare. Zborul cu parapanta este destinat oricui, pentru acest gen de sport conditia fizica nu reprezinta un factor decisiv, nu trebuie decat sa alergati cativa metri pana la ridicarea de la sol. In schimb, zborul presupune cunoasterea notiunilor elementare si o mare capacitate a timpului de reactie. Responsabilitatea si maturitatea sunt obligatorii in acest domeniu, sportul fiind unul destul de periculos.


Pentru pasionati, in Romania s-au infiintat cluburi care ofera cursuri specializate in domeniu. Parcurgerea cu rabdare a etapelor de instruire, alegerea echipamentului adecvat experientei si greutatii pilotului, cunoasterea conditiilor atmosferice propice conduc spre performantele unui zbor fara riscuri. Conform legislatiei romane, pilotii de parapanta trebuie sa posede o licenta de zbor emisa de Aeroclubul Romaniei, sa zboare cu aripi inregistrate la Aeroclubul Romaniei si sa anunte zborurile la serviciul trafic al acestui organism. Cursurile specializate oferite de instructori de parapantism se adreseaza atit incepatorilor, cit si celor care vor sa dobindeasca o licenta, iar pentru cei care vor un simplu zbor de incercare, exista oferte in tandem. Zborul presupune impartirea parapantei cu un instructor care asigura buna functionare, pilotarea, aterizarea si rezolvarea eventualelor incidente. Pilotul va oferi cursantului cateva indicatii legate de ceea ce trebuie sa faca si il va echipa pentru zbor. Ajuns pe curentul de aer, cursantul se poate bucura din plin de panorama incintatoare, poate fotografia sau vorbi cu cei de la sol printr-o statie de emisie-receptie. In aer se sta la fel de comod ca intr-un fotoliu, iar la aterizare trebuie efectuate manevrele impreuna cu instructorul. Pentru acest tip de zbor sunt folosite parapante special create pentru a sustine greutatea a doi oameni, fiecare pilot avand propria sa seleta, acestea fiind legate intre ele cu distantatoare si carabe. Pentru a imortaliza aceste senzatii pentru totdeauna, poti cere o inregistrare a zborului. Un loc ideal in care se fac asemenea zboruri este Masivul Postavarul din zona Poiana Brasov, care are altitudinea de 1799 m. Conditiile de vant si de zbor sunt optime, iar privelistile fantastice de la inaltimea de 600-800 m au transformat aceasta zona intr-un punct fierbinte al parapantismului romanesc. Pentru zboruri in aceasta zona, puteti contacta Asociatia Semnal Eco-S, care inca din anul infiintarii, 1994, se dedica inaltimilor.
Cursurile specializate presupun multa munca si rabdare, dar, din pasiune, foarte multi aleg aceasta varianta. Clubul "Aripi de argint" din Buzau este un centru de pasiune si competenta, dedicat tuturor celor care inca viseaza sau care traiesc deja acest vis. Pentru doritori, exista diferite niveluri de pregatire, sustinute de materiale teoretice si cursuri practice tinute de instructori cu experienta in domeniu. Manualul de parapanta costa intre 15 si 50 de euro, in functie de varianta de pregatire dorita si de suportul cursului (CD sau hirtie).


Pentru cei care vor sa impartaseasca prima experienta a zborului impreuna cu gasca de prieteni, Vatra Dornei reprezinta o solutie. Adventure Travel organizeaza excursii in care doritorii se pot inscrie pentru a petrece clipe de neuitat la altitudini ametitoare. Excursia este insotita de un ghid, bun cunoscator al traseelor si profesionist in sport extrem, care va prezenta programul si vizitele si va raspunde pe toata durata traseului la solicitarile turistilor. Agentia asigura transport, inchirieri de echipamente si instructori autorizati.
In Paring, scolile de parapanta Fly4Fun ale lui Jurca Valeriu si "scoala de parapanta" a lui Tomi Coconea sint printre cele mai cautate. Performantele organizatorilor constituie cea mai buna recomandare. Siguranta oferita, precum si preturile avantajoase, 30-35 de euro un tandem, au facut din Paring zona cu cea mai mare concentratie de parapantisti din tara.
Zborul reprezinta o combinatie pasionanta intre curaj, libertate si indrazneala de a sfida legile naturii, fapt care iti imprima in suflet o dependenta.

Sursa www.vacantesicalatorii.ro


  Alte articole din Aventura
Huayana Potosi 2006- Stefan Roman
Lumea de dincolo de prize…
Despre schi si despre nisip
Ciucasul,un munte misterios
Trekking- Stefan Roman in Coropuna 2006
Program individual de rafting
Concurs Mountainboard.ro
Alpinism pe Coasta Dalmata
Tabara de cercetasi pe plaiuri apusene
Saptamana aventurii
Mountaiboard, un nou sport in Romania
Asigurarea medicala pentru practicantii de sporturi extreme
Canioning in Cheile Nerei
Jamaica- seria Stefan Roman
Titicaca 2006- Seria Stefan Roman
Trekking-seria Stefan Roman
Prin șapte țări pe două roti- seria Stefan Roman
Transalpin 1997- seria Stefan Roman
Lectii de snowboard
Esti pregatit? Aceasta provocare este pentru tine!
Sporturile extreme