LOGIN
UTILIZATOR
PAROLA
 
cont nou
am uitat parola
 

Cauta in ofertele agentiilor

Oferte de la agentii

Trimite agentiilor partenere o solicitare de pret si conditii pentru vacanta ta viitoare. Cerere oferta

 
Prețuri afișate în:

coach backpack sale
North Face Realization Jacket
Buy Tiffany Necklaces
UGG Classic Paisley Boots
canada goose shop

Calatoreste.ro

  

  Planificarea Calatoriei
Pașapoarte, vize, vămi
Bagaje
Sanatate
Echipament
  Informatii utile
Fusul orar pe glob
Sfaturi de calatorie
Coduri telefonice
Ambasade si consulate
Mersul trenurilor, bilete avion
Sisteme de masura
Convertor valutar

unde iti poti petrece vacanta?

Cautare avansata
1. croaziera
2. fus orar
3. lacul rosu
4. liban
5. lisabona

Calatoreste.ro / Informatii utile / Sfaturi de calatorie

Cum sa te adapostesti de furtuna si trasnet
Ploia, grindina si descarcarile electrice va pot surprinde intr-o zona muntoasa. Cele mai periculoase sunt varfurile si crestele expuse, deoarece muntii atrag norii generatorii de trasnet, iar varfurile favorizeaza descarcarile.

Cum sa te protejezi daca te-a surprins furtuna:
- Nu ramane pe varfuri sau creste expuse, pe teren plat neprotejat. Daca furtuna poate fi prevazuta, nu mai pleca pe traseu.

- Daca furtuna este pe cale sa se declanseze si nu mai poti cobori, trebuie sa te indepartezi cat mai rapid posibil de crestele expuse si de orice ridicatura. Mijlocul unei creste este preferabila extremitatilor sale. Evita arborii inalti sau izolati.

- Unde sa te ascunzi de furtuna? Pe panta inferioara a grohotisului, pe un bloc ales ca loc de sezut, dar sa nu fie singurul punct mai inalt de pe o suprafata plata.

Daca trasnetul este iminent, trebuie sa cauti foarte repede un loc relativ protejat de impactul direct. Cauta o platforma, o panta usoara, o ridicatura dominata de un punct inalt vecin (acesta trebuie sa fie la cel putin 1 m si mai departe de orice perete vertical)
In nici un caz nu te adaposti in surplombe, fisuri sau sub stanci verticale.
Ridicatura, stanca in vecinatatea careia te ghemuiesti trebuie sa fie de 5-10 ori mai mare decat a ta, in pozitie ghemuit.

Locul ar fi bine sa fie cat mai uscat posibil, fara licheni, mai departe de adancituri, grote, fisuri, cu exceptia cazului cand sunt spatioase si permit sa te asezi la cel putin 1 m de perete si sa ai 3 m deasupra capului.

Grotele si surplombele – EVITA-LE
Sunt periculoase grotele si intrarile in acestea, existand riscul formarii unei punti de scurtcircuit peste deschizatura. Desi par niste refugii bune, in timpul unei furtuni cu descarcari electrice, grotele, gropile, depresiunile care au marginile mai mici de 1m-1,50m nu sunt deloc sigure.

Pozitia: ghemuit
Aceasta pozitie este indicata si ofera o mai buna protectie deoarece distanta dintre diferite puncte de contact cu piatra este cea mai mica. Nu atinge peretii cu mana, capul sau umarul. Izoleaza punctul de contact cu stanca cu un material izolant: coarda din fibre sintetice, bocanci, gluga cauciucata, un sac de dormit impaturit, un obiect de imbracaminte, etc. Mentine celelalte obiecte uscate, sub sacul de bivuac sau pelerina.

Daca furtuna te-a prins pe o brana si esti expus unei caderi, trebuie sa te asiguri. Punctul de fixare trebuie sa fie cat mai aproape pentru a reduce gradientul de potential in lungul corzii. Rapelul ar putea fi o metoda de a scapa cat mai repede din zona periculoasa, dar tine de probabilitati, iar o descarcare ar putea taia coarda.
Pioletii si pitoanele se pot aseza in rucsacul asezat in apropiere. Faceti un colac din coarda si asezati-va pe el la 1 m distanta de perete.

Daca te-a prins furtuna pe un teren degajat si nu e nici o zona de protectie, vei lua pozitia ghemuit.

Daca trasnetul loveste:
Persoana lovita de fulger va avea un soc, arsuri, i se poate opri respiratia, pot aparea convulsii, cu oprirea inimii si fibrilatii.
Primul ajutor va cuprinde respiratia gura la gura, in cazul opririi respiratiei, masajul zonei toracice in cazul opririi contractiilor cardiace. Dupa rezolvarea problemelor cauzate de soc se vor trata arsurile.

Prins de furtuna, trebuie sa te misti repede. Aseaza-te in asa fel incat sa nu fii tu cel care ofera o trecere curentilor tranzitorii care se scurg de pe stanca si de-a lungul fisurilor.
www.funromtour.ro


  Alte articole din Sfaturi de calatorie
Reguli pe munte
Carpathian Adventure
Cum gasim destinatia potrivita
Obligatiile agentiilor de turism si indatoririle calatorilor
Cum ii asiguram copilului o calatorie placuta
Ce facem cu animalul de companie atunci cand plecam in calatorie
Viteza maxima in tarile europene
Punctele de trecere a frontierei in regim de trafic international
Recomandari pentru siguranta calatoriei (Sfaturi ale Politiei Romane)
Etapele calatoriei cu avionul