LOGIN
UTILIZATOR
PAROLA
 
cont nou
am uitat parola
 

Cauta in ofertele agentiilor

Oferte de la agentii

Trimite agentiilor partenere o solicitare de pret si conditii pentru vacanta ta viitoare. Cerere oferta

 
Prețuri afișate în:

coach backpack sale
North Face Realization Jacket
Buy Tiffany Necklaces
UGG Classic Paisley Boots
canada goose shop

Calatoreste.ro

  

  Planificarea Calatoriei
Pașapoarte, vize, vămi
Bagaje
Sanatate
Echipament
  Informatii utile
Fusul orar pe glob
Sfaturi de calatorie
Coduri telefonice
Ambasade si consulate
Mersul trenurilor, bilete avion
Sisteme de masura
Convertor valutar

unde iti poti petrece vacanta?

Cautare avansata
1. croaziera
2. fus orar
3. lacul rosu
4. liban
5. lisabona

Calatoreste.ro / Planificarea Calatoriei / Pașapoarte, vize, vămi

Formalitati vamale referitoare la transportul bunurilor

Codul Vamal al Romaniei adoptat prin Legea nr. 141/2001 si Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei stabilesc regimul vamal aplicabil calatorilor si altor persoane fizice

In art. 88 din Codul Vamal al Romaniei se stabileste urmatoarele: calatorii si alte persoane fizice cu domiciliul in tara sau in strainatate pot introduce si scoate din tara bunurile aflate in bagajele personale ori care ii insotesc, fara a fi supusi taxelor vamale, in conditiile si in limitele stabilite prin hotarare a Guvernului. Aceasta hotarare va tine seama de acordurile si de conventiile internationale la care Romania este parte.

Aceste prevederi se aplica si coletelor primite sau trimise persoanelor fizice.

Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei prin Capitolul VIII stabileste regimul vamal aplicabil calatorilor si altor persoane fizice.

DECLARAREA BUNURILOR

Potrivit legii persoanele fizice sunt obligate sa declare, verbal sau scris, bunurile pe care le introduc sau le scot din tara si sa le prezinte pentru control la birourile vamale.

Art. 122 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei stabileste ca sunt supuse declararii scrise, in toate cazurile, urmatoarele bunuri:
a) armele si munitiile, materiile explozive, radioactive, nucleare, precum si produsele care potrivit legii sunt supuse controlului destinatiei finale;
b) produsele si substantele stupefiante ori psihotrope si precursorii acestora, materialele biologice cu potential de contaminare in masa, medicamentele care contin substante stupefiante sau psihotrope, substantele chimice esentiale, precum si produsele si substantele toxice;
c) obiectele din metale pretioase, cu sau fara pietre pretioase, care depasesc uzul personal stabilit in anexa nr. 6;
d) bunurile cu caracter cultural, istoric sau artistic, numai la iesirea din tara. Bunurile cu caracter cultural, istoric sau artistic pot fi declarate, in scris, la intrarea in tara de persoanele fizice, in vederea scoaterii din tara fara aprobare.

Declararea in scris se face pe formulare tipizate care se pun la dispozitie de birourile vamale, in mod gratuit, la cererea persoanelor fizice.

CONTROLUL VAMAL AL BUNURILOR

Din punct de vedere legal controlul vamal al bunurilor apartinand persoanelor fizice consta in confruntarea celor declarate cu bunurile aflate in bagajele insotite sau neinsotite si in colete.

Controlul vamal se efectueaza prin sondaj in ceea ce priveste numarul autoturismelor, numarul calatorilor si numarul bagajelor apartinand unui calator. Pentru fluidizarea traficului de calatori la frontiera, procedurile de control prevazute in prezenta sectiune se pot inlocui cu regulile stabilite in conventiile internationale la care Romania este parte.

Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei precizeaza modalitatile in care se efectueaza controlul vamal:

1. La transportul feroviar:
a) in trenurile internationale de calatori, pe parcursul intern al acestora;
b) la vagoanele de dormit, numai pe baza declaratiei pentru calatori, care va fi prezentata autoritatii vamale de catre personalul de insotire al vagonului;
c) in salile de control vamal din statiile de cale ferata de frontiera;
d) in salile de control vamal din statiile de cale ferata din interiorul tarii pentru calatorii care se imbarca sau se debarca in aceste statii, in trenurile internationale.

2. La transportul rutier, controlul vamal se efectueaza:
a) in autovehicul;
b) in locurile amenajate pe artera de circulatie rezervata pentru controlul vamal, cand volumul bagajelor nu permite efectuarea controlului vamal in autovehicul;
c) in sala de control a biroului vamal.

3. La transportul maritim sau fluvial, controlul vamal se efectueaza:
a) in salile de control vamal din porturi;
b) la bordul navei cu acceptul comandantului acesteia, cand nava nu este acostata in apropierea salii de control vamal;
c) la scara navei.

4. La transportul aerian, controlul vamal se efectueaza in salile de control vamal din aeroporturi.

Art. 127 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei stabileste ca atunci cand exista indicii temeinice de frauda, se poate efectua controlul vamal corporal, cu respectarea normelor de igiena si in incaperi separate, de catre persoane de acelasi sex cu persoana controlata.
Se considera ca exista indicii temeinice de frauda in situatiile cand agentii vamali:
a) descopera, in timpul controlului, indicii cu privire la existenta unor bunuri nedeclarate sau ascunse;
b) detin informatii despre intentia persoanei controlate de a savarsi contraventii sau infractiuni vamale;
c) poseda date ca persoana controlata a mai savarsit contraventii sau infractiuni vamale;
d) constata comportamente neobisnuite din partea persoanei controlate.

Controlul vamal corporal se efectueaza numai cu aprobarea sefului biroului vamal. Controlul vamal corporal nu are caracterul unei perchezitii corporale prevazute in Codul de procedura penala.

Conform legii agentii vamali controleaza in mijloacele de transport orice locuri unde pot fi ascunse bunuri. In acest scop personalul de deservire al mijloacelor de transport si conducatorii autovehiculelor sunt obligati, sub sanctiune contraventionala, sa faca accesibile controlului locurile indicate de autoritatea vamala. Cand acestia refuza sau nu sunt in masura sa efectueze demontarile necesare, operatiunile se realizeaza direct de catre agentii vamali sau cu sprijinul personalului de specialitate pe cheltuiala autoritatii vamale.

Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei asigura pentru autoritatea vamala:
a) separarea in trenurile internationale a calatorilor in trafic intern de cei care calatoresc in trafic international, pentru distantele pe care se efectueaza controlul vamal;
b) spatiile de depozitare a bunurilor si de lucru in statiile de cale ferata si in porturi;
c) legitimatii de calatorie gratuite pentru agentii vamali, pe distantele pe care se efectueaza controlul vamal, si un compartiment in trenurile internationale pe aceste distante.

In conformitate cu prevederile art. 130 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei liberul de vama se acorda de autoritatea vamala in scris, pentru bunurile supuse taxelor vamale si verbal, in celelalte cazuri.

Restrictiile temporare pentru unele bunuri la introducerea sau scoaterea lor din tara se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Tariful vamal pentru bunurile apartinand persoanelor fizice este cel in vigoare la data inregistrarii acestora la birourile vamale sau, pentru cele care nu sunt supuse inregistrarii, la data prezentarii lor la unitatea vamala.

Autoritatea vamala stabileste cuantumul taxelor vamale, pe care le incaseaza si le varsa la bugetul de stat. Taxele vamale se platesc in lei. Eliberarea bunurilor supuse taxelor vamale se face dupa plata acestora.

Potrivit prevederilor vamale legale valoarea in vama reprezinta baza de calcul pentru stabilirea datoriei vamale. Datoria vamala este formata din "taxa vamala" (inscrisa in Tariful Vamal de Import al Romaniei), "taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.)" si "accize" - daca este cazul (de exemplu la autovehicule in functie de gradul de poluare).

Taxele vamale se aplica la valoarea in vama a bunurilor, fara a se tine cont de uzura lor.

Precizam de asemenea ca, daca in momentul intocmirii formalitatilor vamale privind introducerea unui bun in tara de catre o persoana fizica, se depune un certificat de origine a marfurilor valid (de tip EUR 1), se acorda preferinta tarifara stabilita, pentru aceea categorie de produse, prin acordurile ori conventiile internationale la care Romania este parte.

In cazul in care la verificari ulterioare se constata ca taxele vamale nu au fost corect determinate se procedeaza potrivit art. 61 din Codul Vamal al Romaniei.

*NOTA: Regimul vamal aplicabil calatorilor si altor persoane fizice este detaliat si specificat in continutul articolelor 88 - 90 din Codul Vamal al Romaniei adoptat prin Legea nr. 141/1997 si al art. 121 - 135 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei aprobat prin H.G. nr. 1.114/2001 (textul integral al acestor acte normative se regaseste la Sectiunea LEGISLATIE).

Pentru clarificarea unor aspecte suplimentare privind reglementarile vamale in vigoare recomandam consultarea Legii nr. 141/1997 privind Codul Vamal al României si a H.G. nr. 1.114 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului Vamal al Romaniei.


  Alte articole din Pașapoarte, vize, vămi
Recuperarea taxei pe valoare adaugata
Actele necesare obtinerii sau schimbarii pasaportului
Conditii impuse la iesirea din tara
Regimul de vize pentru cetatenii romani
Conditii impuse in calatoria din spatiul Schengen
Ce se poate scoate din Romania. Ce se poate aduce in Romania.