LOGIN
UTILIZATOR
PAROLA
 
cont nou
am uitat parola
 

Cauta in ofertele agentiilor

Oferte de la agentii

Trimite agentiilor partenere o solicitare de pret si conditii pentru vacanta ta viitoare. Cerere oferta

 
Prețuri afișate în:

coach backpack sale
North Face Realization Jacket
Buy Tiffany Necklaces
UGG Classic Paisley Boots
canada goose shop

Calatoreste.ro

  

  Planificarea Calatoriei
Pașapoarte, vize, vămi
Bagaje
Sanatate
Echipament
  Informatii utile
Fusul orar pe glob
Sfaturi de calatorie
Coduri telefonice
Ambasade si consulate
Mersul trenurilor, bilete avion
Sisteme de masura
Convertor valutar

unde iti poti petrece vacanta?

Cautare avansata
1. croaziera
2. fus orar
3. lacul rosu
4. liban
5. lisabona

Calatoreste.ro / Planificarea Calatoriei / Pașapoarte, vize, vămi

Ce se poate scoate din Romania. Ce se poate aduce in Romania.

In conformitate cu situatia acordurilor guvernamentale, Romania a desfiintat vizele pentru cetatenii urmatoarelor state: Anglia, Austria, Belgia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia. In conformitate cu aceleasi acorduri, au fost desfiintate vizele si pentru cetatenii din Canada si SUA din America de Nord, respectiv Japonia.

1. In conformitate cu prevederile art. 131 din Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei, aprobat prin H.G. nr. 1.114/2001 ”Persoanele fizice pot introduce sau scoate din tara bunuri fara caracter comercial , in limitele si conditiile prevazute de anexa 6 (conditiile si limitele privind introducerea si scoaterea din tara a bunurilor apartinand calatorilor si altor persoane fizice)”.

In momentul de fata, potrivit prevederilor punctului 4 din anexa 6 la Regulamentul de aplicare a Codului Vamal, este stabilit ca: prin colete postale expediate potrivit reglementarilor internationale in domeniul postal, se pot introduce in tara, fara a fi supuse la plata taxelor vamale, bunuri in conditiile si limitele valorice de mai jos:

- efectele personale si medicamentele necesare, in mod rational, pe durata calatoriei si a sederii in strainatate sau in tara;

- cartile, publicatiile, inregistrarile de orice fel, diapozitivele, altele asemenea, necesare uzului personal;

- bunurile obtinute ca premii sau distinctii in cadrul unor manifestari oficiale;

- alte bunuri de orice fel in limita valorica, reprezentand in total echivalentul in lei a sumei de 100 Euro.

- punctul 6 din anexa nr. 6 la Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei mentioneaza ca, pe langa bunurile introduse cu plata taxelor vamale prin bagaje insotite sau neinsotite - a caror valoare este de pana la 1.200 Euro - si prin colete postale – a caror valoare este de pana la 500 Euro - se mai poate introduce in tara, cu plata taxelor vamale, cate un bun a carui valoare individuala sa depaseasca aceste limite. Mentionam, totodata, ca, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Vamal al Romaniei, prin bagaj insotit se intelege bunurile pe care o persoana le duce cu sine in acelasi mijloc de transport sau care o insotesc in acelasi mijloc de transport; prin bagaj neinsotit – bunurile expediate si inscrise in acelasi document de transport; iar prin colet postal – bunurile care sunt expediate potrivit reglementarilor internationale in domeniul postal.

- prevederile punctului 12 din anexa nr. 6 mentioneaza ca taxele vamale se aplica la valoarea in vama a bunurilor, fara a se tine seama de uzura lor . Valoarea in vama pentru bunurile introduse sau scoase din tara de calatori si alte persoane fizice stabilite in Romania sau in strainatate, ce nu fac obiectul unei operatiuni comerciale , se stabileste de Ministerul Finantelor Publice, prin aprobarea listei de valori unice in vama ale unor produse sau grupe de produse. Atunci cand stabilirea valorii in vama nu se poate face de catre un birou vamal, prin identificarea respectivului bun in lista de valori unice sau pe baza facturii externe ori in lipsa acesteia prin asimilare, atunci competenta in stabilirea valorii in vama revine Directiei Generale a Vamilor, care poate lua in considerare valorile din cataloage sau cele comunicate de o societate comerciala producatoare de profil ori de o institutie specializata. In momentul de fata, in Romania este in vigoare Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 687/2001 pentru aprobarea valorilor in vama;

- potrivit reglementarilor vamale in vigoare, taxele vamale pentru bunurile introduse in Romania se determina pe baza Tarifului Vamal de Import al Romaniei, care este aprobat prin lege, iar tariful vamal pentru bunurile apartinand persoanelor fizice este cel in vigoare la data inregistrarii acestora la birourile vamale sau, pentru cele care nu sunt supuse inregistrarii, la data prezentarii lor la unitatea vamala .

- conform prevederilor vamale legale, valoarea in vama reprezinta baza de calcul pentru stabilirea datoriei vamale. Datoria vamala este formata din "taxa vamala" (inscrisa in Tariful Vamal de Import al Romaniei), "taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.)" si "accize" - daca este cazul (de exemplu, la autovehicule in functie de gradul de poluare).

2. Potrivit Instrucțiunilor din 30/01/2004, privind importul și exportul fizic de instrumente de plată sub formă de numerar, publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 117 din 10/02/2004:

- Persoanele fizice pot introduce sau scoate în/din România sume în valută efectivă, fiind obligate să declare autorităților vamale române sumele în valută efectivă aflate asupra, lor care depășesc echivalentul a 10.000 euro/persoană/călătorie.

- Persoanele fizice pot introduce sau scoate în/din România sume efective în monedă națională (leu), fiind obligate să declare autorităților vamale române sumele în monedă națională (leu) aflate asupra lor, care depășesc echivalentul a 1.000 euro/persoană/călătorie.

- În situația în care, prin acordurile/protocoalele încheiate, este stabilit un alt cuantum al sumelor în lei ce pot fi introduse/scoase în/din România, se aplică prevederile acordului/protocolului în cauză.

- Pot fi introduse/scoase în/din România bancnote și monede, indiferent de valoarea lor nominală.

- Prezentele instrucțiuni se aplică în mod corespunzător minorilor menționați în pașaportul titularului, când aceștia călătoresc împreună cu titularul pașaportului, precum și persoanelor fizice - reprezentanți sau împuterniciți legali ai persoanelor juridice sau ai altor entități fără personalitate juridică.

- Nedeclararea la autoritățile vamale a sumelor în numerar, în valută și/sau în monedă națională (leu), pe care persoanele fizice le au asupra lor la intrarea/ieșirea în/din România și care depășesc limitele stabilite în prezentele instrucțiuni, constituie contravenție și se sancționează conform prevederilor legale în vigoare.

Informatie preluata de pe siteul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, www.romaniatravel.com


  Alte articole din Pașapoarte, vize, vămi
Recuperarea taxei pe valoare adaugata
Actele necesare obtinerii sau schimbarii pasaportului
Conditii impuse la iesirea din tara
Regimul de vize pentru cetatenii romani
Conditii impuse in calatoria din spatiul Schengen
Formalitati vamale referitoare la transportul bunurilor