LOGIN
UTILIZATOR
PAROLA
 
cont nou
am uitat parola
 

Cauta in ofertele agentiilor

Oferte de la agentii

Trimite agentiilor partenere o solicitare de pret si conditii pentru vacanta ta viitoare. Cerere oferta

 
Prețuri afișate în:

coach backpack sale
North Face Realization Jacket
Buy Tiffany Necklaces
UGG Classic Paisley Boots
canada goose shop

Calatoreste.ro

  

  Planificarea Calatoriei
Pașapoarte, vize, vămi
Bagaje
Sanatate
Echipament
  Informatii utile
Fusul orar pe glob
Sfaturi de calatorie
Coduri telefonice
Ambasade si consulate
Mersul trenurilor, bilete avion
Sisteme de masura
Convertor valutar

unde iti poti petrece vacanta?

Cautare avansata
1. croaziera
2. fus orar
3. lacul rosu
4. liban
5. lisabona

Calatoreste.ro / Planificarea Calatoriei / Sanatate

Masuri de prim-ajutor

Exista doua reguli de baza pentru cazul in care ranirea unei persoane are ca urmare durerea și șocul: in primul rand, nu i se va administra nici un fel de medicament (de la aspirina, pana la tranchilizante) si in al doilea rand ranitul se va pansa, impacheta si transporta la un centru medical cu foarte mare grija, pentru a-i reduce la minimum suferinta si pentru a nu agrava situatia.

Nu se dau bauturi alcoolice unui ranit. Cand luptati contra frigului, in special bolnavilor in stare de inconstienta este preferabil sa li se dea bauturi calde.

Persoanele cu soc respirator nu pot fi transportate. Altfel, starea lor se va agrava. Astfel, se incerca mai intai respiratia artificiala. Aici situatia este mai dificila, deoarece persoanele aflate in soc au nevoie de tratament cu mijloace specializate. Este posibila – pentru ameliorarea situatiei, pana la venirea unei echipe de salvare -picioarele victimei se vor ridica mai sus si se va aplica un pansament compresiv peste ele. In cazul in care persoana intra in coma, ingrijirile trebuie reduse, urmarindu-se transportul cat mai rapid.

Transportarea ranitului

 • rănitul trebuie ferit de frig și de dureri;

 • se controlează respirația, avand grija sa se evite asfixia prin inghitirea limbii sau voma;

 • se controlează circulatia ranitului;

 • in caz de hemoragie: se va folosi si verifica pansamentul sau garoul;

 • in caz de ranire la piept, este preferabila pozitia semiasezat;

 • in caz de rănire la abdomen: poziția culcat cu genunchii ușor ridicați;

 • in caz de rănire la coloana vertebrala, se aseaza ranitul pe un plan dur;

 • in caz de ranire la craniu: se aseaza ranitul pe spate, in poziție joasa si bine imobilizat, cu un picior indoit din genunchi;

 • in caz de ranire la picioare, se transporta ranitul cu capul spre vale;

 • in caz de soc, capul victimei trebuie sa fie orientat catre partea de sus a pantei;

 • in caz de fracturi costale, nu se imobilizeaza in nici un mod fractura.


Resusicitarea cardio-respiratorie

In cazul resuscitarii cardio-respiratorii este foarte importanta rapiditatea interventiei. O victima rareori are sanse de supravietuire daca nu respira o perioada de peste 5 minute. Si la fel de importanta este existenta unei bune permeabilitati ale cailor respiratorii, asigurata prin impiedicarea limbii de a intra in faringe si a obtura caile respiratorii. Resuscitarea nu se face cu pauze, ci intr-un ritm bine determinat (10-12 insuflari/minut).

Reanimarea se face pana cand victima isi revine, regasindu-si autonomia respiratorie si circulatorie sau pana cand medicul constata decesul. Resuscitatea se repeta minim o jumatate de ora; in unele cazuri se abandoneaza dupa mai multe ore (persoanelor hipoterme sau care au fost traznite).

Este recomandata ca metoda de respiratie artificiala binecunoscuta metoda 'gura la gura'. Inainte de a incepe, se vor degaja caile respiratorii prin hiperextensia capului. Executarea este corecta daca toracele se destinde cu minim 3-4 cm. Intre doua insuflaricaile respiratorii trebuie lasate libere pentru ca aerul sa iasa spontan, datorita elasticitatii cutiei toracice.

In cazul stopului respirator si cardiac, respiratia artificiala nu este suficienta si trebuie insotita de masajul cardiac extern.


Fracturi, luxatii si entorse

Entorsa usoara (ruptura unor ligamente), putin umflata, care permite miscarea articulatiei, pote fi tratata cu un bandaj simplu. Daca umflatura este insa puternica, aparuta imediat si insotita de dureri mari, leziunea trebuie imobilizata si pacientul transportat pana la un punct unde va primi ajutor medical.

Luxatia (deplasarea unei articulatii) nu poate fi tratata de cat de medic. Zona se imobilizeaza in pozitia cel mai putin dureroasa, in general, asa cum s-a deplasat. Nu trebuie incercata repunerea articulatiei in ax. Imobilizarea membrelor se face cu atele, care la nevoie pot fi improvizate. O solutie rapida este legarea piciorului fracturat de cel sanatos.Plagile superficiale

Instructiunile de mai jos ofera solutii pentru oprirea sangerarii si prevenirea infectiei.

Acelasi tip de rana, 'se poate comporta' diferit de la o zona a corpului la alta. De exemplu, plagile din zona capului si a gatului vor sangera mult mai mult ca cele din alte parti ale corpului. Oprirea sangerarii se face imediat dupa ranire: cu o bucata de material textil, curata (in cazuri extreme, nu neaparat sterila), se apasa direct pe rana. Daca o plaga situata la nivelul unui membru sangereaza masiv, ranitul va fi asezat intins pe spate , cu mana sau piciorul ridicat , astfel incat rana sa fie deasupra nivelului inimii. Nu se va apasa langa rana si nu se va pune garou, indiferent decat de rau sangereaza, ci se va apasa direct pe rana, oricat de dureros sau usturator ar fi procedeul.


Curatarea:

Pentru a impiedica infectarea ranii, este obligatoriu ca aceasta sa fie spalata cu multa apa si sapun. Bucata de sapun nu se pune direct pe rana, pentru a nu ramane particule inauntru, sci se face clabuc in mana si se aplica ulterior. Acest procedeu trebuie sa inlature eventualele corpuri straine [pamant, aschii de lemn, pietricele]. Pana la vindecare, o rana trebuie spalata zilnic cu apa si sapun, chiar daca dupa spalare pot aparea mici sangerarii.

Desi multa lume are tendinta sa aplice imediat spirt pe rana, inaintea spalarii cu apa si sapun, acest procedeu nu este recomandat nici macar dupa curatarea ranii. Spirtul omoara bacteriile si, o data cu ele, si celulele corpului care apara organismul de aceste bacterii, cele ramase inmultindu-se astfel mult mai repede. Spirtul este indicat doar pentru dezinfectarea in jurul ranii.

O substanta foarte indicata, care poate fi folosita direct pe rana (si care pe deasupra nici nu ustura) este betadina, usor de gasit in orice farmacii. O alta substanta ce poate fi folosita pentru dezinfectia ranii este cloramina, care se gaseste sub forma de pastile si se prepara la fata locului amestecand pastilele cu apa. Este mai usor de transportat, dar si mai putin eficienta. Apa oxigenata este si ea un bun dezinfectant si, decat sa carati o sticla de spirt, mai bine inlocuiti continutul cu apa oxigenata.


Pansarea:

Dupa oprirea sangerarii, spalare si dezinfectare, rana trebuie pansata. Pansamentul trebuie sa fie steril, aerisit (a se evita acoperirea completa cu leucoplast) si nu foarte gros. Leucoplastul care sustine pansamentul se va aplica pe pielea sanatoasa si nu trebuie sa atinga rana, pentru ca altfel va fi destul de dureros.

Dupa 24-48 de ore, dupa ce rana a facut coaja, este bine sa fie lasata fara pansament. Cei mai periculosi microbi care se pot dezvolta intr-o rana sunt aceia carora aerul le este fatal; mai mult, un pansament mentine o oarecare umiditate nefavorabila vindecarii. Exista insa situatii in care pansarea ranii trebuie mentinuta o perioada mai indelungata de timp: evitarea contactului cu imbracamintea, care irita; evitarea contactului cu pamantul, plantele sau crengile, in cazul in care persoana se afla la munte

Pansamentul trebuie schimbat – in functie de gravitatea ranii si de conditii – o data pe zi sau la doua zile. In situatii deosebite, schimbarea pansamentului se va face chiar mai des: de exemplu, dupa o ploaie in care pasnsamentul s-a udat si murdarit trebuie schimbat urgent.

Uneori, chiar daca tratamentul aplicat este corect, rana trebuie atent analizata. Daca pielea din jur se inroseste mai mult de 1,5 -2 cm in jur, de vine lucioasa si zona afectata se umfla, daca durerea se accentueaza simtitor si daca se scurge puroi, inseamna ca rana s-a infectat si trebuie tratata la spital.


  Alte articole din Sanatate
Frigul si degeraturile
Primul ajutor in caz de insolatie sau soc termic
Primul ajutor in cazul intoxicarii cu ciuperci
Primul ajutor in cazul intepaturilor de insecte
Primul ajutor in cazul muscaturii de sarpe
Primul ajutor in caz de inec
Raul de masina
Raul de avion
Tipuri de vaccinuri necesare pentru calatorie